Meditația profundă ajută la combaterea stărilor inflamatorii

Conform unor cercetări realizate în ultimii ani publicate în revista „Brain, behavior and immunity” („Creierul, comportamentul și imunitatea”),  în numărul din ianuarie 2013, neurologii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au evidențiat faptul că tehnicile de meditație deplin conștientizate pot ajuta persoanele care suferă de maladii inflamatorii cronice, pentru care stresul psihologic are un rol major, ca de exemplu poliartrita reumatoidă, maladiile inflamatorii intestinale și astmul. Meditația profundă, ”pe deplin conștientă”, se bazează pe mai multe aspecte. Ea implică respirația, senzațiile ce apar la nivelul trupului, și necesită atingerea unei concentrări mentale foarte bune. Această formă de meditație a avut deja rezultate benefice în controlul emoțiilor, în lupta împotriva stresului, în combaterea stărilor nefaste asociate cu izolarea și singurătatea și chiar în maladiile cardiovasculare, cu efecte durabile la nivel cerebral.

Meditatia ca medicament

Studiul Universității din Wisconsin-Madison a comparat două metode de diminuare a stresului. Prima constă într-o abordare bazată pe meditația profundă sau, altfel spus, pe o dinamizare plenară a conștienței. A doua metodă includea un program care viza ameliorarea sănătății și care cuprindea educația nutrițională, activitatea fizică, consolidarea echilibrului, a agilității cât și muzicoterapia. Cele două grupe-martor au beneficiat de un număr echivalent de ore de pregătire, de instructori de același nivel și de o perioadă de practică la domiciliu în funcție de gradul de pregătire. Autorii studiului au utilizat testul TSST (Trier Social Stress Test), elaborat de un cercetător de la Universitatea din Trier, pentru a provoca un stres psihologic. Cu ajutorul unei creme de capsicină, au indus inflamația pielii, apoi au măsurat răspunsul imunitar și endocrin înainte și după aplicarea celor două metode. Cele două metode s-au dovedit, ambele, eficiente pentru reducerea stresului. Totuși abordarea bazată pe meditație profundă s-a demonstrat a fi mult mai eficientă pentru reducerea stresului indus de inflamație.
Rezultatele studiului arată că intervenția comportamentală care vizează reducerea reactivității emoționale  este benefică pentru cei afectați de boli inflamatorii cronice. Studiul sugerează în egală măsură că tehnicile de meditație pot fi mai eficiente pentru a ameliora simptomele inflamatorii decât alte activități care vizează recuperarea bunăstării lăuntrice trupești.
Efectele benefice obținute ne dovedesc o dată în plus că această formă de meditație profundă reprezintă o alternativă foarte sănătoasă și simplă la tratamentele medicamentoase, care au nenumărate efecte secundare nefaste. Ea poate fi luată în considerare și ca un complement pentru tratamentul standard existent, pe care îl poate potența, prin inducerea unor efecte benefice, fiind ușor de aplicat de către pacienți, atât la domiciliu, cât și la birou.
meditatia Perfect Mind
O metodă foarte eficientă în acest sens o reprezintă programele noastre audio incluse în pachetul Meditație Theta (CD9). Acesta conține trei programe distincte ce induc stări profunde de meditație, chiar și în cazul persoanelor care nu au fost inițiate într-o formă clasică de meditație. Efectele menționate mai sus se regăsesc, de asemenea, atunci când se audiază aceste trei programe audio ce acționează prin fenomenul de Neurorezonanță Sonoră.

Vezi mai multe informații despre CD9 Meditație Theta aic

Distribuie:

Facebook
Twitter
LinkedIn